Oficjalne forum pomocy serwisu PUN.pl

Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2015-05-21 12:42:19

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Cześć

Dość długo mnie nie było, a to z racji swojego przestawienia się na język o niższym poziomie niż HTML czy CSS. Mianowicie przeniosłem się z Front-End stron internetowych na ich Back-End, gdzie możliwości są większe ale i adekwatnie posiadana wiedza, aby coś robić musi być większa. No ale nie przyszedłem Was tutaj zanudzać aspektami technicznymi  [dblpt]angel[dblpt]

Moja strona w żaden sposób nie ma nic ciekawego do pokazania, poza możliwościami programu, więc proszę o komentarze tutaj lub na stronie projektu.

Rejestracja na forum umożliwi Wam dodawanie ocen i komentarzy dla wpisów blogerów, tworzenie bardzo ubogiego profilu (właściwie tylko dodanie/usunięcie avatara i zmiana hasła), dostęp do listy użytkowników oraz przeglądanie innych profili, czyli możecie zobaczyć coś więcej, co chcę byście też oceniali. [dblpt]please[dblpt]

Jednak bardziej niż na oceny liczę na porady jak rozwijać dalej ten CMS, co w nim poprawić. [dblpt]whistle[dblpt]

Podsumowując: spamcie i korzystajcie z braku zasad na moim CMSie, aby wykryć w nim błędy, których ja nie dostrzegłem [dblpt]rock[dblpt]

duzy.png

Adres strony z moim CMS: link


*Czemu na innym hostingu? Niestety nie słyszałem o możliwościach na serwisach pun by wgrać na nie własny CMS, przecież są one poświęcone punBB i jego następcy FluxBB ...


Regulamin działu "Hydepark" napisał/a:

1. Dział przeznaczony jest do rozmów na tematy niezwiązane z serwisem PUN.pl

Offline

#2 2015-05-21 17:35:06

pro14ab
Moderator
Skąd: C:\users\pro14ab
Dołączył: 2013-01-20
Liczba postów: 1,192
WWW
Windows 7Chrome 42.0.2311.152

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Pomysł fajny ale jeszcze duuuuuuuuuużo pracy przed tobą [dblpt]P Moje propozycje to:
-zabezpieczania przed rejestracjami botów
-ustawienia siły hasła (podczas rejestracji i zmiany)
Wygląd koniecznie trzeba poprawić [dblpt]P Na telefonie występuje błąd związany z brakiem polskich znaków ale tylko czasami(trochę to dziwne).
Zobacz CMS o nazwie "LekkiCMS" może coś podpatrzysz lub napiszesz jakieś moduły do tego cms'a [sred])
PS: Uczysz się PHP z jakiś kursów/ z jakiś stron? Jak tak to podeślij linki.
Powodzenia! [dblpt]D

Offline

#3 2015-05-21 18:02:52

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Dzięki za opinie pro14ab  [dblpt]good[dblpt]

- Zabezpieczenia na pewno wejdą ale najpierw zapowiadane na stronie Prywatne Wiadomości.
- Polityka silnych haseł również jest w planach.
- Wygląd jest ważnym aspektem strony ale dopóki jest to wersja robocza to nie wiem gdzie co będzie, jak to rozmieszczę itp. więc póki co nie ma za dużo CSS w kodach, jednak chciałbym wiedzieć czy czarno - ciemnozielona strona to dobry pomysł ? Czy lepiej dodać kilka skórek ?
- Są to jakieś konkretne miejsca, czy ogólnie co jakiś czas gdzieś się coś źle załaduje, że nie ma polskich znaków ?

A tak btw. z telefonami to mam przygotowany plik wykrywania systemów mobilnych na podstawie nagłówka HTTP ale to jeszcze nie czas na jego implementację, bo jak wspomniałem wygląd strony nie jest jeszcze ustalony nawet dla komputerów.

PS: Podstaw (wyświetlania tekstu, definiowania zmiennych, bloków warunkowych, pętli itp.) nauczyłem się w szkole na lekcjach "Projektowania Stron WWW" i "Aplikacji Internetowych", a później to już szczegółowiej na http://forum.php.pl/ lub innych podobnych w zależności co mi polecał wujek Google przy konkretnych problemach.

Offline

#4 2015-05-21 18:31:34

pro14ab
Moderator
Skąd: C:\users\pro14ab
Dołączył: 2013-01-20
Liczba postów: 1,192
WWW
Windows 7Chrome 42.0.2311.152

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Baczus napisał/a:

- Wygląd jest ważnym aspektem strony ale dopóki jest to wersja robocza to nie wiem gdzie co będzie, jak to rozmieszczę itp. więc póki co nie ma za dużo CSS w kodach, jednak chciałbym wiedzieć czy czarno - ciemnozielona strona to dobry pomysł ? Czy lepiej dodać kilka skórek ?

Ja proponuje raczej jasne kolory bo kojarzą się z lekkością i przejrzystością większość systemów ma domyślny styl biały + jakiś kolor.
Nie wiem czy bardzo zagłębiałeś się w temat front-end ale warto też się zainteresować responsywnym stylem np. przy wsparciu bootstrap'u (Jeżeli nie wiesz o czym mowa to zobacz http://www.pun.pl/ zmniejsz stronę i szybko zrozumiesz)
A wracając jeszcze do samego koloru stylu zobacz może fajny kod w JS color picker

Baczus napisał/a:

- Są to jakieś konkretne miejsca, czy ogólnie co jakiś czas gdzieś się coś źle załaduje, że nie ma polskich znaków ?

Zauważyłem tylko w profilu.

Offline

#5 2015-05-21 18:35:09

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Czy to była nazwa grupy (U?ytkownicy zamiast Użytkownicy) ? Jeśli tak to błąd był po stronie bazy danych i został naprawiony koło południa.
A jeśli nie to gdzie jeszcze, bo nie wiem czy to w bazie błąd czy w kodzie.

Offline

#6 2015-05-21 18:35:54

pro14ab
Moderator
Skąd: C:\users\pro14ab
Dołączył: 2013-01-20
Liczba postów: 1,192
WWW
Windows 7Chrome 42.0.2311.152

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Jak dobrze pamiętam to właśnie z tym był problem.

Offline

#7 2015-05-22 12:38:32

Ronald
Użytkownik
Dołączył: 2013-03-04
Liczba postów: 71
Windows 7Firefox 37.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Raczej nic dodać, nic ująć. Wyszukiwarek itp. nie pakuj bo do blogu to marny patent. Zrobisz te założenia co z lisem napisaliście, parę odnośników dodasz do stopki czy navi i wtedy tylko skin najwyżej upiększać pozostaje. [sred]) Trzymam kciuki, jakbyś miał jakieś problemy czy pytania to na webhelp powinieneś szybko uzyskać pomoc. Polecam ;p

Offline

#8 2015-05-22 17:11:44

Sher
Użytkownik
Dołączył: 2011-06-15
Liczba postów: 172
Windows 8.1Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to cholernie brzydki wygląd, ale widziałem, że już coś pisaliście na ten temat [dblpt]P
Wszystko jest dobrze, można dorzucić jakieś duperele w stylu siły hasła, itp. Dwie rzeczy bardzo mi się nie podobają. Gdy plusujemy/minusujemy jakiś artykuł, to przenosi nas na jego stronę. Z kolei, jeśli się na niej znajdujemy, to się odświeży. Można to zrobić ładniej i lepiej. Drugą rzeczą są komentarze, które MOGĄ zawierać kod. W ten sposób niestety popsułem Ci podstronę jednego artykułu, nie gniewaj się :F Jak już to poprawisz, to zrób, żeby nie można było wysyłać pustego komentarza.

Ostatnio edytowany przez Sher (2015-05-22 17:12:08)

Offline

#9 2015-05-22 22:01:35

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Co do Rolanda to dzięki za rady i za motywacje do dalszej pracy [dblpt]good[dblpt].

Co do wypowiedzi Sher:

Wprowadzanie znaczników HTML i posypanie strony to to o co mi chodziło [dblpt]rock[dblpt] Dzięki za tę uwagę, bo jest po stronie technicznej, a więc tej na której mi teraz zależy najbardziej. Trochę mi zajmie wymyślenie kodu na niezezwalanie na HTML w komentarzach i wpisach, a nawet wręcz w tej chwili nie mam pomysłu jak to zrobić nie zabraniając użycia znaków < i > [dblpt]stupid[dblpt] Do tego apostrof ( ' ) psuje mi również cały misterny plan jeśli chodzi o komentarze i wpisy [dblpt]wkurzony[dblpt] . No ale wiem, że potrzeba na to czasu, więc spokojnie pomyślę i może wymyślę co i jak.
BTW To zabronienie używania HTML'a doprowadzi do konieczności wprowadzenia czegoś w rodzaju BBCode  [dblpt]whistle[dblpt]

No, a puste komentarze to tylko niedopatrzenie [dblpt]shy[dblpt] Ale dzięki, że o nim mówisz, bo sam to przeoczyłem [dblpt]rolleyes[dblpt]

Plusowanie i minusowanie to niestety takie zostanie, ponieważ oceniając przechodzisz na link wpis.php?id=X&ocena=dodaj , a więc jest on wykonywany po stronie wpisu, a nie na uprzednio otwartej karcie [dblpt]einstein[dblpt] .
A tak bardziej po ludzku [dblpt]mrgreen[dblpt] chodzi o to, że tak jest prościej i wydajniej i tak powinno zostać, bo gdzie wywalisz błąd "Możesz oceniać coś raz na 5 minut" jak będziesz na stronie głównej lub Bóg wie gdzie skąd indziej tam wejdziesz.
A tak btw. to jak już wpis ocenisz to może chcesz poczytać o tym, co inni sądzą o danym wpisie (Komentarze), to dlatego jest to przekierowanie [dblpt]huh[dblpt]

A tak już na bardzo poważnie to dzięki Sher za tą ocenę.

Ostatnio edytowany przez Baczus (2015-05-22 22:03:56)

Offline

#10 2015-05-23 13:57:12

Sher
Użytkownik
Dołączył: 2011-06-15
Liczba postów: 172
Windows 8.1Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Co do głosowania, to bardzo ładnie można zrobić to w Ajaxie. Co do części z html, poczytaj o html entities.

Offline

#11 2015-05-23 14:18:02

Ronald
Użytkownik
Dołączył: 2013-03-04
Liczba postów: 71
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Ronalda, nie Rolanda. [dblpt]wkurzony[dblpt] Od Ronaldinho, musiałem to napisać.  [dblpt]mario[dblpt]

Offline

#12 2015-05-24 17:33:42

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Mam! Wymyśliłem! [dblpt]cool[dblpt]

LINK - Tutaj jest opisane co i jak z tym HTML, a raczej o jego braku [dblpt]P i kilka podstawowych BBCode [dblpt]zadowolony[dblpt] . W komentarzach możecie podać co jeszcze dopisać do BBCode z HTML.
Poza tym to nie można już dodać pustego komentarza [dblpt]rolleyes[dblpt]
Oprócz tego tytuł wpisu i stronicowanie indexu.

Więc proszę o znalezienie nowych błędów.

Ja tymczasem wracam do myślenia nad PW, które wprowadzę na 100%. Możecie mi tylko podpowiedzieć, czy ChatBox na blogu to dobry pomysł? Czy działa wstawianie avatarów i wyświetlają się odpowiednio komentarze?
Czekam na nowe błędy i pomysły.

Offline

#13 2015-05-24 17:57:52

pro14ab
Moderator
Skąd: C:\users\pro14ab
Dołączył: 2013-01-20
Liczba postów: 1,192
WWW
AndroidChrome 41.0.2272.96

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Coś słabo działają te BBCody.

Offline

#14 2015-05-24 17:59:28

Baczus
Użytkownik
Skąd: ten spam?
Dołączył: 2010-02-25
Liczba postów: 448
WWW
Windows 7Firefox 38.0

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

Legenda do BBCode to znaczniki HTML ale zamiast < mają [ :

Czyli nie piszesz HTML'a :

<b>pogrubienie</b>

Tylko BBCode:

[b]pogrubienie[/b]

Offline

#15 2015-05-24 18:10:31

pro14ab
Moderator
Skąd: C:\users\pro14ab
Dołączył: 2013-01-20
Liczba postów: 1,192
WWW
AndroidChrome 41.0.2272.96

Odp: Oceń mój System Zarządzania Treścią (CMS).

A ok zmyliłeś mnie tym   
<b>Tekst pogrubiony</b>
<u>Tekst podkreślony</u>
<i>Tekst pochylony</i>
<s>Tekst przekreślony</s>
<font color="red">Czerwony tekst</font>
<a href="http://programistic.cba.pl">LINK</a>
Bo nieczytałem co tam pisałeś wcześniej

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
minecraftserwery - crimelife - inzynieriaprodukcji - adrenaline-unleashed - rampaitechnika