Oficjalne forum pomocy serwisu PUN.pl

Niestety, nikt nie powie Ci czym jest FluxBB - musisz go poznać sam!

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2009-04-01 16:00:32

Rudik
Użytkownik
Skąd: Iława
Dołączył: 2007-06-18
Liczba postów: 5,530

Stylowe FAQ

Możecie tutaj zamieszczać dowolne porady dotyczące stylów oraz wyglądu naszego forum

UWAGA: Pamiętajmy, że jeśli w poradach podajemy kod CSS między znacznikiem style, to do tego znacznika możemy wpisywać komendy ze wszystkich punktów.

EDIT by Ania:

Wszystkie poniższe kody najlepiej umieszczać w polu  Administracja-->Ustawienia-->Modyfikacja stylu CSS-->Zawartość kodu. Kody wklejamy wtedy bez tagów <style type="text/css"> </style>.
Oczywiście kody wklejone do stopki, ogłoszenia będą również działać.


1. Obrazki w opisach forum
Jeśli chcecie mieć obrazki w opisach Waszych for, powinny one być jednolitych rozmiarów, no bo jak wyglądałoby forum, gdzie jednym opisie jest obrazek 350x150, w drugim 50x100, a w trzecim 400x350? Obrazki te też nie powinny być zbyt wysokie, powodowałoby to godzinne przewijanie forum, optymalna wysokość to gdzieś do 200px. Nie mówiąc już o jakości samych obrazków, jeśli sami nie umiemy robić grafik, powinniśmy zgłosić się do jakiegoś forum, które zrobi je za nas.

2. Chcę usunąć tytuł forum w punportalu, jak to zrobić?
Wystarczy wkleić taki kod do naszej stopki:

<style type="text/css">
div#brdtitle h1 {
display: none; }
</style>

3. Moje forum (styl) ma szerokość zależną od rozdzielczości ekranu, jak zrobić, aby moje logo zawsze zajmowało całe miejsce na nie poświęcone?
Dorzucamy taką wartość do naszego kodu img w opisie punportalu:

style="width:100%;height:Xpx;"

A gdzie X, wklepujemy wysokość naszego loga.
Oraz ten kod do stopki:

<style type="text/css">
div#brdheader div#brdtitle img {
width: 100%;
height: Xpx; }
</style>

A gdzie X, wklepujemy wysokość naszego loga.

4. Jak usunąć podkreślenie pod datą informującą o tym, kiedy został napisany ostatni post
Jak zwykle, wpisujemy taki kod do naszej stopki:

<style type="text/css">
td.tcr a {
text-decoration: none; }
</style>

A jeśli chcemy usunąć podkreślenie daty po najechaniu myszką wklejamy to:

<style type="text/css">
td.tcr a:hover {
text-decoration: none; }
</style>

5. Jak usunąć podkreślenie pod nazwą for?
Wklejamy to do naszej stopki:

<style type="text/css">
div.tclcon h3 a {
text-decoration: none; }
</style>

Jeśli chcemy usunąć podkreślenie for po najechaniu myszką, wklepujemy to:

<style type="text/css">
div.tclcon h3 a:hover {
text-decoration: none; }
</style>

6. Jak zmienić obrazki przy nazwach for z poziomu forum?
Wchodzimy do tego wątku i wklejamy cały kod po poziomej kresce między:

<style type="text/css">
tutaj wklejamy kod z tutoriala Gufiego
</style>

7. I tak mam pełno kodu w stopce, a tu jeszcze linijki CSS!
Możemy umieścić arkusz stylów dla naszego forum na osobnym hoście (jeśli go posiadamy oczywiście), po prostu tworzymy nowy plik, np: style.css (musi być rozszerzenie .css!), uploadujemy go na nasze konto na np. cba czy boo (lub każde inne), a w stopce naszego forum wklejamy to:

<style type="text/css">
@import url(X);
</style>

A gdzie X wpisujemy adres URL do naszego arkusza, np: http://www.naszhost.cba.pl/style.css

8. Jak zrobić dwa ogłoszenia?
Wpisujemy taką treść do naszego ogłoszenia:

Treść naszego pierwszego ogłoszenia
</div></div></div></div>

<div id="announce" class="block">
    <h2><span>Tytuł naszego drugiego ogłoszenia</span></h2>

    <div class="box">
        <div class="inbox">
            <div>
Treść naszego drugiego ogłoszenia

9. Jak usunąć podkreślenie pod linkami w menu forum?
Jak zwykle, wpisujemy to w stopkę:

<style type="text/css">
div#brdmenu a {
text-decoration: none; }
</style>

A taki kod jeśli chcemy usunąć podkreślenie po najechaniu myszką:

<style type="text/css">
div#brdmenu a:hover {
text-decoration: none; }
</style>

10. Jak zmienić kolory tekstu w naszym menu, dacie napisania ostatniego posta czy nazwy forum?
Po prostu do tego kodu, który podałem w punktach wyżej, dopisujemy jeszcze to:

color: kolor;

A gdzie kolor, wpisujemy nazwę koloru, lub jego kod RGB.

11. Jak zrobić dodatkowe okno w punportalu? (pod nawigacją)
Najpierw dodajemy nowy dodatkowy odnośnik w naszym menu (na końcu listy, możemy mu nadać pozycję np. 100) o takiej treści:

</li></ul></div></div></div><div id="stylowe11" class="block"><h2><span>Tytuł okna</span></h2><div><div id="stylowe11_box"><ul id="stylowe11_usun"><li>Treść naszego okna</li>

Teraz dodajemy ten kod do stopki/ogłoszenia (jeśli do ogłoszenia, to musimy również to wpisać w ogłoszeniu punportalu):

<style type="text/css">
div#punwrap div#stylowe11 h2 {
display: none; }

div#punwrap div#stylowe11 ul#stylowe11_usun {
display: none; }

div#punwrap div#brdwelcome {
border: 1px solid #000;
background: X; }

div#left div#stylowe11_box {
border: 1px solid #000;
padding: 1px 5px 1px 5px;
background: X; }

div#left div#stylowe11 {
display: block; }

div#left div#stylowe11 h2 {
display: block; }

div#left div#stylowe11 ul#stylowe11_usun {
display: block; }
</style>

I teraz troszkę komplikacji (żeby nie było za łatwo), musimy ustalić tło dla naszego boxu oraz boxu zaraz pod menu.
Jeśli nasz styl ma tła boxów jako obrazki: X: musimy najechać kursorem myszki na dowolny box w naszym forum (możemy np. na ogłoszenie), klikamy prawy przycisk myszy i wybieramy opcję Pokaż obrazek tła (czy jakoś tak, zależy od przeglądarki), pokaże się nowa strona z obrazkiem tła, kopiujemy jego adres i zamiast X wklejamy to: url(adres obrazka)

Jeśli nasz styl ma tła boxów jako jednolity kolor: X: musimy zrobić zrzut ekranu naszego forum i w dowolnym programie graficznym (np. GIMP) musimy ustalić kolor teł boxów naszego forum (np. ogłoszenia), wtedy zamiast X wklejamy kolor RGB, poprzedzony #, np: #000000

Jedynym "skutkiem ubocznym" tych boxów jest to, że box w którym jest Zalogowany jako itp. odsunie się od menu.

12. Jak zmienić tło forum?
Umieszczamy to w stopce:

<style type="text/css">
body {
background: kolor url(url) X; }
</style>

Gdzie kolor podajemy kolor tła RGB lub nazwę.
Gdzie url podajemy link do obrazka, a gdzie X ustawiamy powtarzanie obrazka:
repeat-x: powtarzanie w poziomie
repeat-y: powtarzanie w pionie
no-repeat: bez powtarzania
repeat: powtarzanie i w pionie i w poziomie
Możemy dodatkowo dodać po spacji fixed, aby unieruchomić tło, wtedy kod będzie miał postać:

<style type="text/css">
body {
background: kolor url(url) X fixed; }
</style>

13. Jak zrobić drugą wiadomość powitalną?
Umieszczamy ten kod w wiadomości powitalnej:

Treść pierwszej wiadomości</div></div></div>
<div class="block" id="portalwelcome" style="margin-top: 12px;">
<h2><span>Tytuł drugiej wiadomości</span></h2>
<div class="box">
<div class="inbox">
<div>Treść drugiej wiadomości</div>

14. Jak usunąć link do wersji lo-fi naszego forum?
Zapewne wielu z Was ma problem, ponieważ goście mogą zobaczyć niewidoczne dla nich fora w wersji lo-fi, w tym punkcie usuniemy link do tej wersji.
W stopkę umieszczamy taki kod:

<style type="text/css">
div#brdfooter a[href="punmap.php"] {
display: none; }
</style>

Wuala - nie ma napisu  ;]

15. Jak zrobić, aby po wczytaniu strony nie przekierowywało mnie do chatboxa?
Tak, znalazłem rozwiązanie na ten piekielny problem.
Wklepujemy to do stopki:

<style type="text/css">
div#brdmenu li#navforums {
display: none; }
</style>

A to jako dodatkowy odnośnik w menu:

2 = <a href="forums.php#brdtitle">Forum</a>

UWAGA: kod ten nie działa tak, jak zamierzałem i najczęściej przekierowuje do chatboxa

16. Jak dodać dodatkowy box pod forum?
Są dwa sposoby, ale do obydwu potrzeba wrzucić ten kod do stopki:

<style type="text/css">
tr#krzeslo td.tc2 {
visibility: hidden; }
tr#krzeslo td.tc3 {
visibility: hidden; }
tr#krzeslo td.tcr {
visibility: hidden; }
</style>

UWAGA: w obu sposobach, jest jeden błąd, a mianowicie kod HTML z nowym boxem będzie wpisywany w opis jakiegoś forum (musi to być ostatnie forum kategorii!) i trzeba będzie ręcznie wpisywać ilość postów, wątków oraz datę ostatniego postu dla tego forum, w którego opisie będzie kod do boxów. Także najlepiej, aby w tym forum nie były pisane zbyt często wątki.

1 sposób
Box będzie zaraz pod jakimś forum, tak jakby to było nowe forum, tyle, że bez nazwy, ikonki itp.
(patrz UWAGA)
Wklejamy do opisu jakiegoś forum:

Opis forum
<td class="tc2">X</td>
<td class="tc3">Y</td>
<td class="tcr"><a href="viewtopic.php?pid=11#p11">2009-04-01 16:34:10 (data napisania postu)</a> <span class="byuser">przez Rudik (autor postu)</span></td>

</div></div></td></tr>

<tr id="krzeslo">
<td class="tcl" style="text-align:justify;">
Treść dodatkowego boxu

2 sposób
Box będzie tak jakby nowa kategoria, odzdzielony od kategorii, w której jest forum z opisem z kodem do boxu.
(patrz UWAGA)
Wklejamy do opisu jakiegoś forum:

Opis forum
<td class="tc2">X</td>
<td class="tc3">Y</td>
<td class="tcr"><a href="viewtopic.php?pid=11#p11">2009-04-01 16:34:10 (data napisania postu)</a> <span class="byuser">przez Rudik (autor postu)</span></td>


</div></div></td></tr></tbody></table></div></div></div>
<div id="idx1" class="blocktable">
    <h2><span>Tytul boxu</span></h2>
    <div class="box">
        <div class="inbox">
            <table cellspacing="0">
<tbody>
<tr id="krzeslo">
<td class="tcl" style="width:100%;text-align:justify;">
Treść boxu

Dla obydwu
X - ilość wątków
Y - ilość postów

17. Jak zmienić kolor nazwy tylko jednego forum? by Seekleas

Należy wpisać (np.) do stopki następujący kod:

div#idxA a[href="viewforum.php?id=B"] {color: kolor;}
div#idxA a:hover[href="viewforum.php?id=B"] {color: kolor;}

gdzie:

A - numer kategorii, w której znajduje się forum, któremu chcemy zmienić kolor nazwy (numer z rzędu)
B - id forum, któremu chcemy zmienić kolor
kolor - nazwa/kod koloru



Przykład:

div#idx3 a[href="viewforum.php?id=14"] {color: #99CC66;}
div#idx3 a:hover[href="viewforum.php?id=14"] {text-decoration: underline; color: #99CC99;}

18. Jak zmienić dowolny odnośnik w nawigacji na jakiś inny?

Wielu pewnie chce mieć zamiast napisu Index, np. Strona główna, albo zamiast Forum coś innego, PunBB ułatwia nam te zagadnienie.
W miejsce gdzie można stosować HTML wklejamy:

<style type="text/css">
div#brdmenu li#X {
display: none; }
</style>

Gdzie X wklejamy dowolny podany niżej kod, powodujący zniknięcie danego odnośńika:
navindex - Index
navforums - Forum
navuserlist - Lista użytkowników
navsearch - Szukaj
navadmin - Administracja
navpm - Wiadomości
navrules - Zasady

Jeśli mamy włączony punportal, konieczne jest też usunięcie odnośników odzdzielnie, czyli do kodu podanego wyżej dopisujemy:

[..]div#portalnavigation li#portalX {
display: none; }
</style>

Gdzie X wpisujemy nazwę odnośńika (patrz wyżej - lista), np:

<style type="text/css">
div#brdmenu li#navforums {
display: none; }
div#portalnavigation li#portalnavforums {
display: none; }
</style>

Teraz tylko wystarczy dodać dodatkowy odnośnik o pozycji takiej, jaka była pozycja usuniętego odnośnika.

Jeśli natomiast chcemy zmienić treść odnośników Wyloguj oraz Profil, należy zastosować nieco inną taktykę.
Dla obu przypadków musimy wkleić podany kod do stopki/ogłoszenia:
a) wyloguj:

<style>
#brdmenu li#navlogout a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navlogout a:before {
content: "X";
font-size: 11px; }
</style>

b) profil:

<style>
#brdmenu li#navprofile a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navprofile a:before {
content: "X";
font-size: 11px; }
</style>

W obydwu przypadkach, gdzie X: treść nowego odnośnika

19. Jak dorobić dodatkowe pole a'la stopka?
Nic prostszego.
Po prostu na koniec naszej stopki wklejamy to:

[treść naszej stopki]
</div></div><div id="brdfooter" class="block"><div class="box">
Treść naszego dodatkowego boxu

20. Jak zmienić kolor tekstu w chatboxie? by Eleazar
Wklejasz ten kod do stopki/ogłoszenia:

<style type="text/css">
div.box div#chatbox {
color: X;
}
</style>

Gdzie X: kolor tekstu (Angielska nazwa bądź w formacie RGB)

21. Jak zrobić coś a'la szybkie logowanie? by JLS
Najpierw tworzymy nową kategorię z pozycją 1 (nie możemy zostawić innych kategorii z tą pozycją, to ważne!) i do niej tworzymy nowe forum, które mogą widzieć tylko goście.
A w opis naszego forum wklejamy to:

<style type="text/css">
div#punforums div#idx1 thead tr th { display: none; }
div#punforums div#idx1 td.tcl div.icon { display: none; }
div#punforums div#idx1 div.tclcon h3 { display: none; }
div#punforums div#idx1 td.tc1 { display: none; }
div#punforums div#idx1 td.tc2 { display: none; }
div#punforums div#idx1 td.tc3 { display: none; }
div#punforums div#idx1 td.tcr { display: none; }
div#punforums div#idx1 label { display: inline; margin: 0 20px 10px 0; }
</style>

<form id="login" method="post" action="login.php?action=in" onsubmit="return process_form(this)">
<input name="form_sent" value="1" type="hidden">
<input name="redirect_url" value="http://www.X.pun.pl/forums.php" type="hidden">
<label><b>Login:</b>&nbsp;&nbsp;<input name="req_username" size="25" maxlength="25" tabindex="1" type="text"></label>
<label><b>Hasło:</b>&nbsp;&nbsp;<input name="req_password" size="25" maxlength="16" tabindex="2" type="password"></label>
<input name="login" value="Logowanie" tabindex="3" type="submit">
<br />
Jeżeli nie jesteś zarejestrowany lub zapomniałeś hasło to kliknij w link poniżej.
<br /><a href="register.php" tabindex="4">Niezarejestrowany?</a>&nbsp;&nbsp;

<a href="login.php?action=forget" tabindex="5">Zapomniałeś hasła?</a>
</form>

Gdzie X: wklejamy adres naszego forum
To wszystko  [dblpt])

22. Jak zmienić treść wiadomości o nowym PW?
Wklejamy ten kod do stopki/ogłoszenia:

<style>
div#brdwelcome li.pmlink a {
font-size: 0; }

div#brdwelcome li.pmlink a:before {
content: "X";
font-size: 11px; }
</style>

Gdzie X: treść wiadomości

23. Jak dodać efekt pojawiającego się boxu po najechaniu na opis forum?
Najpierw może rezultat, który można zobaczyć tutaj (forum o nazwie Ukryte).
Efekt jest kompatybilny ze wszystkimi stylami.
Najpierw do opisu forum wklejamy ten kod:

<div id="element">
Treść opisu forum
<div class="block" id="pokaz">
<h2><span>Tytuł boxu</span></h2><div class="box"><div class="inbox">
Treść boxu
</div></div></div>
</div>

Następnie ten kod wklejamy do stopki/ogłoszenia:

<style>
.tcl {
overflow: visible; }

#pokaz {
display: none;
position: absolute;
z-index: 100;
top: 35px;
left: 250px;
width: Xpx; }

#element {
position: relative; }

#element:hover #pokaz {
display: block; }
</style>

Gdzie X: podajemy szerokość boxu
Wartości pogrubione możemy zmieniać wedle upodobania. Pierwsza z nich (tutaj 35) to odległość boxu od górnej krawędzi opisu forum, a druga (tutaj 250) to odległość od lewej krawędzi opisu forum.

24. Jak dodać boks nad listą wątków? by Seekleas

Od razu wyjaśnijmy, co oznacza "lista wątków". Otóż, listą wątków jest lista, która pojawia się w każdym forum pod reklamami (zobacz).
Aby utworzyć nad nią nowy boks, który może przydać się na wpisanie istotnych informacji dotyczących danych, które w danym dziale będą zawarte, należy wykonać kilka czynności.

Pierwszą z nich jest utworzenie jednego subforum dla działu, w którym ma powstać boks.
Drugą jest wpisanie w opis forum (tego znajdującego się w subforum) następującego kodu:

</div></div></td></tr></tbody></table></div></div></div>

<div class="blocktable" style="position: relative; top: -Apx;">
<h2><span>Tytuł boksu</span></h2>
<div class="box">
<div class="inbox">
<div style="padding: 0 0 0 0;">

Treść boksu.

<table cellspacing="0" style="display: none;"><tbody><tr><td><div>
</div></td></tr></tbody></table></div></div></div></div>
<div><div><div style="margin-bottom: -Apx;"><table cellspacing="0" style="display: none;"><tbody><tr><td><div><div>

gdzie:

A - wartość, o którą należy podnieść boks, by zasłonił stworzone wcześniej subforum (dlatego ważne, by wartość ta była ujemna!),
padding: 0 0 0 0 - marginesy wewnętrzne, odstępy zawartości od krawędzi wewnętrznych. Należy podać 4 wartości (tutaj wartości wynoszą 0), które oznaczają kolejno: od góry, od prawej krawędzi, od dołu, od lewej krawędzi.

W treści boksu można oczywiście stosować HTML-a, wedle uznania. Należy także umiejętnie wyszukać odpowiednią wartość A, by wszystko estetycznie zakryła.

__________________

Przykładowy efekt wygląda następująco: zobacz 1, zobacz 2.

__________________

Osoby blokujące reklamy osiągną nieco inny efekt - przesunięcie w górę o kilka pikseli.

25. Jak dodać dowolny tekst nad polem z informacją o zalogowaniu?
Najpierw dodajemy nowy odnośnik do menu (musi być na ostatniej pozycji).
W jego treść wklejamy to:

</li></ul></div></div></div><div class="block" id="stylowe25"><div class="box" style="border:0;"><div class="inbox" style="border:1px solid #000000;border-width:1px 1px 0 1px;"><ul><li>Tutaj treść

Jeśli kolor obramowania tekstu się nie zgadza, możemy w miejsce pogrubionego koloru wstawić inny, pasujący do danego stylu.
Natomiast w stopkę/ogłoszenie (jeśli ogłoszenie to również w punportalu) dodajemy to:

<style>
div#left div#stylowe25 {
display: none; }
</style>

26. Jak usunąć domyślne logo z mojego stylu?
Do stopki lub ogłoszenia wklejamy ten kod:

<style type="text/css">
#brdtitle { background: none; }
#brdtitle div { background: none; }
</style>

27. Jak zmienić cellpic'i (belki) na moim forum?

<style>
.pun h2, DIV.post {
background: #000000 url(url); }
</style>

url - w tym miejscu umieszczamy adres url naszej belki

28. Jak zmienić kolor wszystkich linków na forum?

<style>
.pun A:link, .pun A:visited {COLOR: RGB}
.pun A:hover {COLOR: RGB}
</style>

RGB - w tym miejscu wstawiamy kod RGB naszego koloru
Pierwszy kolor to kolor linków zwykły, natomiast drugi, to kolor linków po najechaniu na nie kursorem myszy.

29. Jak zmienić tło postów?

<style>
div.postright, div.postfootright {background: kolor url(link do obrazka) X }
</style>

Gdzie kolor podajemy kolor tła RGB lub nazwę.
Gdzie url podajemy link do obrazka, a gdzie X ustawiamy powtarzanie obrazka:
repeat-x: powtarzanie w poziomie
repeat-y: powtarzanie w pionie
no-repeat: bez powtarzania
repeat: powtarzanie i w pionie i w poziomie

30. Jak usunąć "moderowane przez..."

<style type="text/css">
div.intd div.tclcon p {
display: none; }
</style>

UWAGA: Kod ukrywa WSZYSTKIE znaczniki <p> - jeżeli takich używałeś, będą one niewidoczne

31. Jak ustawić tło w Chatboxie?

<style type="text/css">
div.box div#chatbox {
background: kolor url(link);
background-position: %;
background-repeat: X; }
}
</style>

Gdzie kolor podajemy kolor tła RGB lub nazwę.
Gdzie link, dodajemy link do obrazka.
Gdzie %, ustawiamy pozycję obrazka w procentach.
Gdzie X ustawiamy powtarzanie obrazka:
repeat-x: powtarzanie w poziomie
repeat-y: powtarzanie w pionie
no-repeat: bez powtarzania
repeat: powtarzanie i w pionie i w poziomie

32.  Jak usunąć wszystkie nazwy for zostawiając jedynie obrazki ?
Wklejamy ten kod do stopki.

td.tcl div.tclcon h3 a { display: none; }

Oczywiście, pomiędzy <style></style>.

33. Jak usunąć stopkę z Punportalu?
Wklejamy ten kod do ogłoszenia lub wiadomości powitalnej w PunPortalu.

<style>
div#brdfooter {display: none;}
</style>

34. Jak zwiększyć rozmiar belki nawigacyjnej?

<style>
.pun #brdmenu {height: Xpx;}
</style>

Gdzie "X" podajemy wysokość w pikselach.

35. Jak usunąć belkę, gdzie jest napisane "Forum, Wątki, Posty, Ostatni Post"?

<style type="text/css">
div#punforums div#idx1 thead tr th { display: none; }
</style>

Gdzie div#idx1 za 1 wstawiamy kolejność kategorii liczonej od góry.

36. Jak zmienić, tła boxów na forum?

<style>div.box {background: url(Kod do obrazk);}</style>

37. Jak zmienić tło stopki na forum?

<style>
div#brdfooter {background: url(Kod do obrazka);}
</style>

38. Jak zmienić ikonki.
- Ostatnio zarejestrowany:
- Użytkownicy online:
- Goście online:

<style>
div#brdstats dl.conl dd {background-image: url('kod do ikonek'); background-repeat: no-repeat; text-indent: 20px; line-height: 20px;}
</style>

39. Jak wyśrodkować menu ?
Ten kod wklejamy do stopki.

#brdmenu {
text-align: center; }

Oczywiście, pomiędzy znacznikami <style></style>.

40. Jak wkleić html w custom pages tak żeby był tekst, nie efekt?

 W całym kodzie znacznyki < zamienić na &lt;  a znaczniki > na &gt;

41. Jak ustawić, żeby logo nie zahaczało o menu ?
Wpisujemy ten kod do stopki/ogłoszenia.

div#brdtitle {height: Xpx;}

X - wysokość komórki tytułowej, w której znajduje się nasze logo. Ustawcie ją na identyczną, co wysokość logo.
No, i nie zapominajcie o znacznikach <style</style.

42. Jak usunąć w ogóle ikony forum ?

div.icon {display: none;}

Oczywiście, znaczniki <style></style> pomiędzy.

43. Jak usunąć ogłoszenie, jednak, żeby nadal działały kody w nim zawarte ?

div#announce {display: none;}

Oczywiście, nie zapominamy o znacznikach <style></style>.

44. Wysuwający tytuł forum ?

<script type="text/javascript" language="javascript">
var textstat="(Tutaj wpisujecie swój tytuł forum)";
comeback=0;
cometo=0;
function dis(){
window.status=textstat.substring(0,cometo);
document.title=textstat.substring(0,cometo);
if(comeback==1){
cometo--;
if(cometo==0){
comeback=0;
}
} else {
cometo++;
if(cometo==textstat.length){
comeback=1;
}
}
window.status=textstat.substring(0,cometo)+"|"
document.title=textstat.substring(0,cometo)+""
if(cometo==textstat.length){
window.setTimeout("dis()",8000);
} else {
window.setTimeout("dis()",30);
}
}
dis();
</script>

45. Jak zmienić kolor czcionki Zalogowany jako?

<style type="text/css">
    div#brdwelcome {
    color: tutaj wpisz swój ulubiony kolor czcionki ;
    }
    </style>

46. Jak zmienić poszczególne, odnośniki w menu rejestracja, administracja, oraz logowanie.

<style>
#brdmenu li#navlogin a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navlogin a:before {
content: "Login ";
font-size: 11px; }
</style>

<style>
#brdmenu li#navregister a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navregister a:before {
content: "Register ";
font-size: 11px; }
</style>


<style>
#brdmenu li#navadmin a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navadmin a:before {
content: "Admin ";
font-size: 11px; }
</style>

kody wklepujemy do stopki.

47. Jak zmienić wysokość i szerokość belek na forum?
Do stopki wklejamy taki kod:

Wysokość:

<style>
.pun h2, DIV.post {
height: Xpx;
</style>

Szerokość:

<style>
.pun h2, DIV.post {
width: Xpx;
</style>

Gdzie X, wpisujemy wysokość belek np. 20 itp.

48. Jak zmienić kursor w prosty sposób?

<style>HTML,BODY{cursor: url("tutaj wklepujesz adres url obrazka"), auto;}</style>

Podany kod wklejamy do stopki forum.

49. Jak zmienić obrazek, gdzie jest napisane: Zalogowany jako: Admin, ostatnia wizyta: Wczoraj 9:01:32 itp.
Do stopki wklejamy taki o to kod:

<style>
#brdwelcome {
background-image: url('link do obrazka'); 
</style>

50. Jak zmienić obrazek, gdzie jest napisane: Ostatnio zarejestrowany, użytkownicy online itp.

<style>
#brdstats {
background-image: url('link do obrazka'); 
</style>

Kod wklejamy do stopki.

51. Jak zrobić? przejrzyste menu w stopce?

<center><table><td valign="top">
<font color=color><i><b>Testowy nagłówek</i></b></font><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><font color=color><i><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
</i></font></a><br/>
</td><td valign="top">
<font color=color><i><b>Testowy nagłówek</i></b></font><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><font color=color><i><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
</i></font></a><br/>
</td>
<td valign="top">
<font color=color><i><b>Testowy nagłówek</i></b></font><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><font color=color><i><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
</i></font></a><br/>
</td>
<td valign="top">
<font color=color><i><b>Testowy nagłówek</i></b></font><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><font color=color><i><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
<a href="http://www.pun.pl"><b>Test</b></a><br/>
</i></font></a><br/>
</td></table></center>
<br/>

Calutki kod wklejamy na początek stopki lub na koniec stopki. Jak kto woli.

52. Jak zmienić szerokość i długość forum?
Do stopki wrzucamy wybrany kod.

Wysokość

<style>
div#punwrap li {
height: Xpx; }
</style>

Szerokość

<style>
div#punwrap li {
width: Xpx; }
</style>

Gdzie X wpisujemy jakąś cyfrę.

UWAGA! Nie polecam zbytnio przesadzać z szerokością i długością, chodzi tu o wpisywane cyfry, gdyż te duże cyfry które wpisujemy w kodzie zmieniającym szerokość lub długość forum mogą rozwalić forum!

53. Jak wyśrodkować nazwę tylko jednej kategorii?
Do stopki wrzucamy ten kod:

<style>
div#idxX {
text-align:center;
}
</style>

Gdzie X, wpisujemy liczbę kategorii, np. 1, 2 itp.

54. Zmiana koloru statystyk forum:
- Ostatnio zarejestrowany:
- Użytkownicy online:
- Goście online:

div#brdstats {color: kolor;}

Gdzie kolor to kolor [dblpt]D.

55. Jak zmienić odnośnik wyloguj,profil

<style>
#brdmenu li#navprofile a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navprofile a:before {
content: "Profil ";
font-size: 11px; }
</style>

<style>
#brdmenu li#navlogout a {
font-size: 0; }

#brdmenu li#navlogout a:before {
content: "Wyloguj ";
font-size: 11px; }
</style>

INFORMACJA:
Na dalszych stronach umieszczonych jest wiele innych kodów.

Ostatnio edytowany przez Ania (2010-12-30 14:13:43)

Offline

#2 2009-04-01 16:04:17

Kirgo
Użytkownik
Dołączył: 2009-02-13
Liczba postów: 2,842

Odp: Stylowe FAQ

Rudik dzięki, na pewno mi się to przyda ! [dblpt]D I dodatkowo odwaliłeś kawał porządnej roboty !:D

Offline

#3 2009-04-01 16:35:41

Kirabi Yotsuki
Użytkownik
Dołączył: 2009-01-02
Liczba postów: 14,374

Odp: Stylowe FAQ

Ja mam jeszcze takie pytanie.
x6mnbq.jpg
Czy da się jeszcze dodac coś takiego jeszcze raz?

Mówiąc "coś takiego" mam na myśli te boxiki "nawiagcja", "Statystyki forum", "Szukaj na forum".

A tak pozatym to też bardzo Ci dziękuję... Przyda się.
O i jeszcze jedno... Jeśli napisałem w złym temacie proszę o przeniesienie.

Ostatnio edytowany przez Kirabi Yotsuki (2009-04-01 16:37:16)

Offline

#4 2009-04-01 16:41:53

Rudik
Użytkownik
Skąd: Iława
Dołączył: 2007-06-18
Liczba postów: 5,530

Odp: Stylowe FAQ

Zapomniałem wspomnieć, tutaj panują takie same zasady jak w zwykłym FAQ - każdy może coś dopisać i nie można pisać nic innego niż porady,
Dlatego proszę Mangela o usunięcie tych trzech postów  ;]

Kirabi popatrzę, co da się zrobić.

Offline

#5 2009-04-01 16:59:32

Mangel
Użytkownik
Skąd: mam ten profil?
Dołączył: 2007-06-23
Liczba postów: 17,243
WWW

Odp: Stylowe FAQ

Może jednak nie kasować? Każdy będzie zadawał pytania, a w razie czego te z odpowiedziami się w FAQ umieści?


"Na trolla pewne są tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagająca przeładowania ręcznego." - Mangel
ln3m

Offline

#6 2009-04-01 17:15:06

Rudik
Użytkownik
Skąd: Iława
Dołączył: 2007-06-18
Liczba postów: 5,530

Odp: Stylowe FAQ

O, jeszcze lepszy pomysł, jak coś to ja dodam i powiem kto napisał.

Pracuje nad propozycją Kirabiego i jestem blisko.

Offline

#7 2009-04-01 17:18:35

Mangel
Użytkownik
Skąd: mam ten profil?
Dołączył: 2007-06-23
Liczba postów: 17,243
WWW

Odp: Stylowe FAQ

Jak to zrobisz - wisze Ci kolejne 4 mc wyświetlania buttona na Zakonie...


"Na trolla pewne są tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagająca przeładowania ręcznego." - Mangel
ln3m

Offline

#8 2009-04-01 18:07:41

Rudik
Użytkownik
Skąd: Iława
Dołączył: 2007-06-18
Liczba postów: 5,530

Odp: Stylowe FAQ

Zrobione - pkt. 11.

Offline

#9 2009-04-01 19:07:46

Mangel
Użytkownik
Skąd: mam ten profil?
Dołączył: 2007-06-23
Liczba postów: 17,243
WWW

Odp: Stylowe FAQ

Nie wiem jak na FF, ale na Operze to daje... dziwny efekt - owszem, okno się pokazuje ale "coś ginie" pod menu:
2s8sksh.jpg
Da się coś z tym zrobić?


"Na trolla pewne są tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagająca przeładowania ręcznego." - Mangel
ln3m

Offline

#10 2009-04-02 21:36:15

Rudik
Użytkownik
Skąd: Iława
Dołączył: 2007-06-18
Liczba postów: 5,530

Odp: Stylowe FAQ

Dodałem 3 punkty:
jak zrobić 2 wiadomości powitalne
jak zmienić tło forum
jak usunąć link do wersji lo-fi

Offline

#11 2009-04-02 21:41:07

Mangel
Użytkownik
Skąd: mam ten profil?
Dołączył: 2007-06-23
Liczba postów: 17,243
WWW

Odp: Stylowe FAQ

No to ja spamne jednego posta - cobyś mógł odświerzyć temat jak dodasz kolejne pkt:

dOObRa RoBotA cHłoPcE!


"Na trolla pewne są tylko dwie pewne metody, jedna samopowtarzalna i druga, wymagająca przeładowania ręcznego." - Mangel
ln3m

Offline

#12 2009-04-03 13:33:00

azzilla
Użytkownik
Dołączył: 2008-11-23
Liczba postów: 113

Odp: Stylowe FAQ

Ja mam pytanie odnosnie zmiany koloru przy forum wiem ze nalezy wpisać taki kod:

<style type="text/css">
div#brdmenu a:hover {
text-decoration: none; }
</style>

plus ten kolor, ale mam prosbe napisze mi ktos jak dodać kolor srebrny? Gdzie mam wstawić ten kolor w tym kodzie?

Offline

#13 2009-04-03 13:39:32

Kirabi Yotsuki
Użytkownik
Dołączył: 2009-01-02
Liczba postów: 14,374

Odp: Stylowe FAQ

silver to chyba srebrny...

Ostatnio edytowany przez Kirabi Yotsuki (2009-04-03 13:41:41)

Offline

#14 2009-04-03 13:50:09

azzilla
Użytkownik
Dołączył: 2008-11-23
Liczba postów: 113

Odp: Stylowe FAQ

Tyle to ja tez wiem tylko jak ma dokładnie wyglądać ten kod, aby taki kolor był obok moich for [sred]).

Offline

#15 2009-04-03 13:58:06

Kirabi Yotsuki
Użytkownik
Dołączył: 2009-01-02
Liczba postów: 14,374

Odp: Stylowe FAQ

O ile się nie mylę:

<style type="text/css">
div#brdmenu a:hover
{
text-decoration: none;
color: silver;
}
</style>

Ostatnio edytowany przez Kirabi Yotsuki (2009-04-03 13:58:33)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] CCBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
zastepdelta - wstory - supremerp - teameizopsz - lossantosstories